Deze lijst van klachten is niet volledig. Als je de informatie op deze pagina hebt gelezen en je hebt dan nog vragen, kun je contact met me opnemen.

-Algehele spierspanning

-Pijn in rug/nek/schouders

-Uitstralende pijnen

-Tinnitus

-Lage rugpijn

-Fibromyalgie

-Pijn in heup/bil

-Gebrek aan energie

-Stress, niet lekker in je vel, te weinig zelfvertrouwen, neerslachtig.

-Overmatig eten

-Slaapproblemen

-Hoofdpijn/Migraine

 

Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

 

Diversion Pain Syndrome is in veel gevallen de oorzaak van chronische klachten.

Eigenlijk ken je het al zonder het te weten.

Ben je wel eens heel zenuwachtig geweest voor een examen of optreden? En heb je toen allerlei verschijnselen gevoeld zoals klamme handen, zweten, warm worden, misselijk, diarree, buikpijn? Het lichaam reageert hier op jouw emotie van zenuwachtig zijn. Het is niet zo dat je ineens ziek geworden bent, want als het voorbij is, gaan deze klachten ook weer weg.

Heb je wel eens ervaren wat er gebeurt als je niet de waarheid vertelt? Verschijnselen die kunnen optreden zijn: droge mond, snelle hartslag, zweterige handen, plotseling jeuk op bepaalde plekjes, trekken met de mond, wegkijken. Er is niets ernstigs met je aan de hand, zodra deze situatie voorbij is, voel je je weer normaal. Maar je lichaam doet wel iets dat jij zelf niet onder controle hebt.

Tot zover ben je het er denk ik mee eens dat je emoties invloed hebben op je lichaam als we het zo bekijken.

Bij chronische pijn gebeurt er in de meeste gevallen iets soortgelijks. Ze zeggen wel eens: het zit tussen je oren. Dat klopt, maar niet zoals jij denkt. In ons hele leven hebben we dagelijks te maken met emoties. Ook negatieve emoties. Niet alle emoties kun je zomaar uiten wanneer ze opkomen. Denk aan verdrietig, teleurgesteld, boos, woedend, geïrriteerd, gefrustreerd, verlaten. Als je deze emoties altijd zou uiten zou je ruzie krijgen met je partner, krijg je een kruisje achter je naam op je werk en wordt je familie misschien wel boos op je. Wat doet het primitieve deel van ons brein dan? De emotie wordt ergens weggestopt waar hij geen kwaad kan. Zo kan een emotie opgeslagen worden in het onbewuste brein.

Het onbewuste brein probeert jou te beschermen door die emotie daar te houden, want hij wordt als ongewenst beschouwd door jou. Het onderdrukken van emoties veroorzaakt spanning in je zenuwstelsel. Spanning veroorzaakt verkramping en vaatvernauwing. Verkramping en vaatvernauwing werkt direct zuurstoftekort in de hand. Zuurstoftekort in je lichaam is niet gunstig, want het lichaam heeft dat nodig. Je zenuwen reageren daar op met pijnsignalen af te geven en dan het liefst op een plek die jij toch al als zwak ervaart. Voor veel mensen is dat de onderrug, of een schouder, maar het kunnen ook darmen zijn of hoofdpijn, spierpijn, ontstekingen, enz.

Wat het lichaam hier doet is een pijn creëren. Een pijn die er voor zorgt dat jij daar druk mee gaat zijn en allerlei fysieke oorzaken zoekt voor je pijn. Wat doe je dan niet? Juist, je bezig houden met de ‘gevaarlijke’ emoties. Missie geslaagd!

Wanneer weet je dat jouw pijn DPS is? De kans is groot als je al langer klachten hebt dan dat normaal is. Weet dat het lichaam de meeste klachten binnen 6-8 weken zelf op kan lossen, als dat niet gebeurt is er een factor die de klachten in stand houdt. Verdere aanwijzingen dat je pijn DPS kan zijn: je klacht verergert bij stress, je klacht is beïnvloedbaar door warmte of kou, je klacht is wat wisselend van plaats en niet elke dag in dezelfde mate aanwezig. Dat er al een andere diagnose is gesteld betekent niet dat het geen DPS kan zijn. Vele artsen zijn nog niet op de hoogte van DPS.

Hoe kom je er aan en hoe kom je er af?

In het traject dat ik je kan aanbieden als jouw klacht daadwerkelijk DPS blijkt te zijn help ik je inzicht te krijgen in hoe en waarom het lichaam dit doet en hoe je het kunt stoppen. We werken daar samen 8 weken intensief aan. De inzichten die je krijgt kun je de rest van je leven toepassen en jezelf dus pijnvrij houden.

Als jij jezelf herkent, plan dan een afspraak in voor een gratis adviesgeprek.

 

Wat betekent je klacht voor jouw dagelijks leven?

Kun je dan niet meer alle dingen doen die je graag wilt? Sporten, met je kinderen spelen, met vriendinnen afspreken, naar een concert gaan, een dagje shoppen… Wat heb je er al voor in moeten leveren? Waarschijnlijk moet je keuzes maken. De ene dag iets leuks doen, betekent de andere dag er voor boeten met heftigere pijn of extreme vermoeidheid. Op deze manier lever je steeds meer leuke dingen in om maar ‘normaal’ te kunnen functioneren.

En hoe zit het met het financiële plaatje? Kun je minder werken door je klachten? Wat heeft je dat aan inkomen gekost en wat betekent dat voor de toekomst? Hoeveel geld heb je al geïnvesteerd in fysio, massages, smeerseltjes, middeltjes, medicatie, leren omgaan met pijn?

Wat wil je bereiken?

Wat betekent het voor jou als je nog maar de helft van je pijn zou hebben? Of een kwart van de pijn die je dagelijks voelt? Hoe zou het zijn als je klacht inderdaad DPS is, wat betekent dat je er van af zou kunnen komen? Wat zou je allemaal willen doen als je geen pijn zou hebben? Ik kan die vraag niet voor je beantwoorden natuurlijk, dat is voor iedereen persoonlijk. Misschien ben je blij dat je weer aan het werk kunt, zonder daarna ‘s avonds kapot op de bank neer te storten. Of kun je weer volmondig ‘ja’ zeggen tegen vrienden om lekker uit eten te gaan of een dagje naar de dierentuin. Misschien wil je je favoriete sport weer oppakken of die leuke hobby waar je mee moest stoppen toen de klachten begonnen.